نخل نارگیل (Cocos nucifera) از اعضاء خانواده نخلی‌ها (Arecaceae) است و تنها گونه‌ای است که در رده نارگیل (Cocos) طبقه بندی می‌‌گردد. واژه نارگیل به میوه نخل نارگیل اشاره دارد.

خاستگاه

خاستگاه این گیاه یکی از موضوعات مورد بحث است بعضی از کارشناسان معتقدند نارگیل یکی از گیاهان بومی شبه جزیره جنوب شرقی آسیا است درحالیکه برخی دیگر شمال شرقی آمریکای جنوبی را خاستگاه این گیاه می‌‌دانند. فسیلهای بدست آمده در نیوزیلند نشان می‌‌دهد در حدود 15 میلیون سال پیش گیاهان کوچکی شبیه نارگیل در این ناحیه رویش می‌‌کردند. حتی سنگواره‌های قدیمی تر که در راجستان در هند کشف شده‌اند علیرغم خاستگاه نارگیل ها، در بیشتر این مناطق گرمسیری بخصوص درطول خطوط ساحلی استوایی پراکنده هستند. چون میوه نارگیل سبک و شناور است این گیاه به آسانی توسط جریانات دریایی تا مسافتهای طولانی حمل می‌‌شود. نخل نارگیل در خاکهای ماسه‌ای و نمکدار و در مناطق دارای نور خورشید فراوان و بارندگیهای منظم (سالانه 100- 75 سانتیمتر) رشد می‌کنند بنابراین علت تجمع این گیاه در نواحی کرانه‌ای تا حدی مشخص می‌‌شود. میوه‌هایی که از دریا در نواحی شمالی مثل نروژ جمع آوری شده‌اند بسیار زیستا بوده و سپس تحت شرایط مناسب مذکور رشد نموده اند. ازاینرو نارگیل در جزائر هاوایی یک پلی نزی وارداتی قلمداد می‌شود که ابتدا دریانوردان پلی‌نزیایی آنها را از سرزمینهای مادریشان در اقیانوس آرام جنوبی به این جزایر آوردند.این گیاه به سمت آب خم می‌‌شود و هر چه بیشتر رشد می‌‌کند، بیشتر خم می‌‌شود در نتیجه، خشک میوه آن توسط آب دریا به اطراف پراکنده می‌‌شود. پوست سبک این میوه باعث می‌‌شود روی سطح آب شناور گردد. وقتی میوه نارگیل به‌وسیله آب دریا به ساحل برده شد، شروع به سبز کردن برگ کرده سپس تعداد زیادی ریشه بلند در میآورد. این ریشه‌های بلند در می‌‌آورد. این ریشه‌های بلند محکم به درختهای در حال رشد می‌‌چسبند و در مقابل باد تند ساحلی مقاومت می‌‌کنند.

 كلیات گیاه شناسی

تصویر:NARGIL 1.jpg
نارگیل

نارگیل در حدود سه هزار سال پیش در جنوب آُسیا كشت می شده است . در حال حاضر درخت نارگیل در تمام مناطق استوائی وجود دارد .

مردم اقیانس آرام نارگیل را بعنوان یك غذای اصلی مصرف می كنند و از تمام قسمت های این درخت استفاده می برند . ضرب المثلی در این مناطق وجود دارد كه می گوید هر كس كه درخت نارگیل می كارد برای خودش و برای بچه هایش ،‌لباس ،‌ظرف ،‌نوشابه ،‌غذا و خانه درست می كند .

نارگیل معمولا از هندوراس ، پاناما و جمهوری دومینیكین به كانادا وارد می شود .مقدر بسیار كمی نارگیل در فلوریدا تولید می شود كه به مصرف داخلی می رسد

نارگیل درختی است كه بطور قائم بالا می رود . ارتفاع آن به 30 متر و قطر تنه آن تا یك متر می رسد

برگهای آن دراز و بطول 4 تا 5 متر و مركب از چند برگچه باریك و دراز است . طول برگچه ها حدود یك متر می باشد . رنگ ها سبز روشن است

درخت نارگیل در هر سال حدود پنجاه عدد نارگیل می دهد . نارگیل هنگامیكه نارس است مقدر یبشتری شیر دردولی بتدریج میوه می رسد مقدرشیر آن كمتر می شود .

 میوه نارگیل

با بیان گیاه شناسی، نارگیل عبارت از یک میوه یکپارچه و خشک است که بصورت یک شفت لیف دار شناخته (نه مغز) شناخته می‌‌شود. پوسته (میان بر) نارگیل لیفی است و دارای یک هسته داخلی (درون بر) می‌‌باشد. این درون بر سخت سه روزنه جوانه زنی دارد که اگر پوسته برداشته شود به آسانی بر روی سطح خارجی قابل رویت است. ریشه اولیه هنگام روییدن رویان از یکی از این روزنه‌ها بیرون می‌‌آیند. با بررسی زیاد متوجه می‌‌شوید درون بر و روزنه‌های جوانه زنی به شکل صورت میمون هستند و نام پرتغالی آن coco است. مردم اقیانس آرام نارگیل را بعنوان یك غذای اصلی مصرف می كنند و از تمام قسمت های این درخت استفاده می برند . ضرب المثلی در این مناطق وجود دارد كه می گوید هر كس كه درخت نارگیل می كارد برای خودش و برای بچه هایش ،‌لباس ،‌ظرف ،‌نوشابه ،‌غذا و خانه درست می كند . میوه نارگیل مانند خوشه ، شامل چندین نارگیل با اندازه های مختلف است . میوه نارگیل كروی شكل است كه قسمت خارجی آن ضخیم و سفت و متشكل از الیاف نباتی و داخل آن نیز صاف و سخت می باشد . در قاعده نارگیل سه سوراخ دیده می شود كه چشم های نارگیل نامیده می شود . برای استفاده از مایع داخل نارگیل كه شیر نارگیل نامیده می شود این سوراخها را باید با جسم نوك تیزی باز كرد و مایع دارون آنرا بیرون آورد . سپس با چكش آنرا بشكنید و ا گوشت داخل آن استفاده كنید . البته می توانید بعد از بیرون كشیدن شیر ، نارگیل را در داخل فر در درجه حرارت 350 درجه فارنهایت بمدت نیمساعت قرار دهید تا نارگیل خود را بشكند .

 کاربردها

تمامی بخش‌های نخل نارگیل (شاید بجز ریشه ها) مفید بوده و این درختان محصول نسبتاً زیادی دارند (سالانه بیش از 75 میوه)؛ لذا ارزش اقتصادی بسیار مهمی دارد. در زبان سانسکریت نخل نارگیل را kalpa vriksha می‌‌نامند که بصــورت " درختی که تمامی نیازمندی‌های زندگی را تأمین می‌‌کند"ترجمه می‌‌شود. کاربرد قسمت‌های مختلف نخل نارگیل به شرح زیر است:

  • بخش سفید و گوشت دار دانه آن خوراکی است که در آشپزی بصورت تازه یا خشک شده مصرف می‌‌شود.
  • حفره‌ای که با آب نارگیل پر شده است حاوی شکر می‌‌باشد که به‌عنوان یک نوشیدنی گوارا مورد استفاده قرار می‌‌گیرد.
  • شیر نارگیل (که دارای تقریباً 17% چربی است) از بعمل آوردن نارگیل رنده شده با آب گرم که روغن و ترکیبات معطر استخراج می‌‌کند تهیه می‌‌شود.
  • شیره‌ای که از شکافتن سنبله گلهای نارگیل بدست می‌‌آید، یک نوشیدنی به نام تادی تولید می‌‌کند که در فیلیپین توبا نامیده می‌‌شود.
  • شکوفه‌های نوک گیاهان بالغ خوراکی بوده و به‌عنوان " کلم نخل" معروفند.(اگرچه کندن آن موجب از بین رفتن درخت می‌‌شود)
  • بخش درونی و درحال رشد نوک درخت که " قلب نخل" نامیده می‌‌شود خوراکی بوده و در سالادهایی که بعضی اوقات " سالاد پولدارها" نامیده می‌‌شود مصرف می‌‌گردد (کندن این قسمت هم باعث مرگ نخل می‌‌شود).
  • کوار رشته‌ای است که از پوسته نارگیل تهیه می‌‌شود و در طنابها، حصیر ها، برسها، کیپ کردن درز قایقها و به‌عنوان فیبرهای پرکننده کاربرد دارد.
  • نارگیل خشک منبع روغن نارگیل بشمار می‌آید.
  • از تنه درختان نارگیل الوار ساختمانی تولید می‌‌گردد.
  • از برگ آنها موادی برای گالی پوش کرده بام (پوشش بام) و ساخت سبد تهیه می‌‌شود.
  • پوسته و سخت پوست آن را می‌‌توان به‌عنوان سوخت بکار برد و منبع بسیار خوبی برای زغال چوب بشمار می‌آید.
  • مردم اهل هاوایی تنه آن را خالی می‌کنند و با آن طبل، ظروف یا حتی بلم می‌‌سازند.

 تركیبات شیمیایی

گوشت نارگیل دارای آنزیم های مختلف مانند انورتین ، اكسیداز و كاتالاز می باشد . در شیر نارگیل اسید های آمینه مختلفی مانند هیستدین ، آرژینین ،‌لیزین ف تایروزین ،‌تریپتوفان ، پرولین ،‌لوسین و آلانین موجود است .

در صد گرم گوشت تازه نارگیل مواد زیر موجود است

انرژی 350 كالری

آب 50 كالری

پروتئین 3/5 گرم

چربی 35 گرم

مواد نشاسته ای 9 گرم

كلسیم 12 میلی گرم

پتاسیم 250 میلی گرم

سدیم 25 میلی گرم

فسفر 95 میلی گرم

آهن 1/8 میلی گرم

ویتامین ب 1 0/05 میلی گرم

ویتامین ب 2 0/02 میلی گرم

ویتامین ب 3 0/5 میلی گرم

ویتامین ث 3/2 میلی گرم

همانطور كه گفته شد به مایعی كه در داخل نارگیل وجود دارد شیر نارگیل گفته می شود . ولی باید اضافه كرد كه با له كردن و چرخ كردن گوشت سفید نارگیل نیز شیری بدست می آید كه بان شیر نارگیل گفته می شود . و در اكثر مورد منظور از شیر نترگیل شیر است كه از گوش نارگیل گرفته می شود .

شیر نارگیل یك غذای كامل است كه می توان آن را با شیر مدر مقایسه كرد

آب 65 گرم

پروتئین 3/2 گرم

چربی 25 گرم

مواد نشاسته ای 5 گرم

كلسیم 16 میلی گرم

فسفر 100 میلی گرم

آهن 1/5 میلی گرم

ویتامین ب 1 0/03 میلی گرم

ویتامین ب 2 0/01 میلی گرم

ویتامین ب 3 0/8 میلی گرم

ویتامین ث 2 میلی گرم

خواص داروئی

خواص داروئی: گوشت سفید نارگیل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است و شیر نارگیل كمی گرم و مرطوب است

1) نارگیل بدلیل داشتن چربی زیاد و مواد مغذی چاق كننده است

2) حرارت داخلی بدن را افزایش می دهد

3) برای خوشبو كردن دهان مفید است

4) ضعف كبد را درمان می كند

5) برای برطرف كردن بواسیر مفید است

6) ادرار را زیاد می كند

7) درد مثانه را رفع می كند

8) زخم های بدن را مدا.ا می كند

9) كرم معده و روده ، مخصوصا ركم كدو را از بین می برد

10) برای تقویت دستگاه هاضمه مفید است

11) ریشه درخت نارگیل ضد تب و ادرار آور است

12) ریشه درخت نارگیل برای ناراحتی های كبدی مانند یرقان مفید است

13) دم كرده ریشه درخت نارگیل برای معالجه اسهال خونی مفید است

14) برای دفع سنگ كلیه شیر نارگیل را با برگ سنا مخلوط كرده و بنوشید


خواص شیر نارگیل:

1- شیر نارگیل هم ملین و هم ضد اسهال است

2- برای رفع اسهال خونی مفید است

3- برای برطرف كردن آب آوردگی بدن از شیر نارگیل استفاده كنید

4- شیر نارگیل ضد سم است

5- برای پائین آرودن تب مفید است

6- برای معالجه بیماریهای پوستی مفید است


خواص روغن گوشت نارگیل :

روغن نارگیل از تقطیر گوشت سفید نارگیل بدست می آید

1- برای معالجه بیماریهای پوستی بكار می رود

2- حافظه و هو ش را تقویت می كند

3- درد مثانه را رفع می كند

4- كرم كدو و ركمهای دیگر روده را دفع می كند

5- در درمان كمر درد موثر است

6- معالج بواسیر است

7- محرك نیروی جنسی است

 مضرات

نارگیل دیر هضم است و در بدن خلط تولید می كند بنابراین بهتر است با شكر خورده شود

چون نارگیل گرم است ممكن است در گرم مزاجان اشكالاتی تولید كند از این نظر اینگونه افراد باید آنرا با میوه های ترش ، لیمو و یا هندوانه بخورند . خوردن آن برای سردمزاجان و سالمندان بسیار مفید است و اشكالی تولید نمی كند.


نوشته شده در تاریخ پنجشنبه 7 آذر 1387    | توسط: رضا موسوی    | طبقه بندی: میوه ها،     | نظرات()